Flere og flere børn og unge bruger snus, nikotinposer, e-cigaretter og vapes
Det er ulovligt at sælge alle former for nikotin til unge under 18 år, men de seneste år er brugen af nikotinprodukter steget markant blandt børn og unge.
Mange udvikler et dagligt eller lejlighedsvist forbrug af nikotin, som fx nikotinposer eller vapes – og flere starter et forbrug, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter.
Nikotin er farligt for unge
Snus, snulle, skive, træstamme, puff bar, vape eller daus. Der findes mange måder at tale om nikotinprodukter på. Men selvom slang kan være harmløst, er nikotin farligt. Nikotin kan påvirke den unge hjerne og øge risikoen for angst og depression.
Nikotin har en skadelig indflydelse på udviklingen af den unge hjerne. Forskning peger på, at der er en sammenhæng mellem brug af nikotin og psykisk sygdom som angst, depression og stress. Nikotin er yderst afhængighedsskabende, og det er meget svært at stoppe med at bruge nikotin, når man først er startet.
Puff bars er E-cigaretter med sliksmag. De er blevet meget populære blandt børn helt ned til otte år. De er proppet med nikotin og ulovlige i Danmark.
De unge får ofte fat i Puff bars via de sociale medier som Instagram og TikTok.
Unges forbrug af nikotinprodukter i tal
- 30,4 procent af 15-17-årige i Danmark bruger en form for tobaks- eller nikotinprodukt i 2022
- 18,2 procent af de 15-17-årige unge bruger nikotinprodukter, som fx vape eller nikotinposer, i 2022
- Børn og unge, der bruger nikotinprodukter dagligt, har et typisk forbrug på 4-6 poser om dagen – og kan bruge endnu flere til fester og sociale lejligheder
Nikotin kan give skader på hjernen og øge risikoen for angst og depression
Nikotin er et giftstof, som kroppen optager via lunger, slimhinder og huden. Herfra føres det hurtigt med blodet til hjernen og ud til hele kroppen. Tidligere brugte man nikotin som sprøjtegift i landbruget.
Nikotin er særligt farligt for børn og unge, fordi nikotin kan skade den unge hjerne. Hjernen er først færdigudviklet, når man er 25-30 år gammel. Indtil da er hjernen meget følsom over for påvirkninger udefra, fx fra rusmidler.
Forskning peger på, at brugen af nikotin i ungdommen kan give permanente skader på hjernen, nedsætte koncentrationsevnen og øge risikoen for psykisk sygdom, som fx angst og depression.
Nikotin er desuden stærkt afhængighedsskabende, og det er svært at stoppe et forbrug, når man først er startet.
Kampagne Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen kører i øjeblikket en kampagne målrettet forældre til unge. Du kan læse mere om kampagnen på Sundhedsstyrelsen.dk